Fra politikerrolle til revisor-identitet.

Den politiske dialog om den konkrete virkelighed, som borgerne rent faktisk befinder sig i, har ikke fyldt ret meget i forbindelse med den proces omkring Aabenraa Kommunes nye budget, som blev skudt i gang i begyndelsen af 2014, og som blev afsluttet i sidste måned. Faktisk har lysten til at forholde sig bare en lille smule analytisk og vidensorienteret til borgernes egen oplevelse af den virkelighed, som de dagligt befinder sig i, været påfaldende lille.

I stedet har et såkaldt beredskabskatalog fra et revisionsfirma udgjort omdrejningspunktet for budgetprocessen, hvilket repræsentanter for de fire liberale partier i byrådet har udtrykt sig meget positivt omkring. Det såkaldte beredskabskatalog har udelukkende fokuseret på mulige besparelser for kommunen. Det er sket med udgangspunkt i sammenligning af kommunens nøgletal med nøgletal fra et meget lille udsnit af landets øvrige kommuner. Der er således ikke på nogen måde indbygget et egentligt repræsentativt kommunalt overblik i det såkaldte beredskabskatalog. Ligesom det er særdeles svært at vurdere, ud fra hvilke konkrete faglige overvejelser og kriterier de besparelser, som revisionsfirmaet sammen med direktionen i Aabenraa Kommune valgte at highlighte i beredskabskataloget, er blevet udvalgt, da der stort set ikke står noget som helst om de faglige forudsætninger eller konsekvenser i tilknytning til de foreslåede besparelser.

Man har med andre ord totalt elimineret de to allervigtigste omdrejningspunkter for enhver kommunes daglige drift. På den ene side den konkrete virkelighed, som de mennesker, som bor i kommunen, rent faktisk lever i. Og på den anden side den faglige viden og kunnen, som kommunen råder over i forhold til at involvere sig bedst muligt i forhold til den konkrete menneskelige virkelighed hos kommunens borgere. I stedet har man gjort et snævert udsnit af kommunale nøgletal til det altafgørende udgangspunkt for den politiske dialog om, hvad politikerne vil med deres politiske mandat, som de i øvrigt har fået tildelt af borgerne.

Det siger sig selv, at det har haft betydelige konsekvenser for den politiske dialog. I stedet for at tale politik, kommer politikerne primært til at tale om økonomi. Og ganske vist er økonomi helt klart også en særdeles vigtig faktor for de kommunale politikere. Men at foretage en politisk prioritering udelukkende på basis af nogle relativt begrænsede økonomiske nøgletal og uden på nogen måde at relatere disse nøgletal til deres faktiske betydning for såvel borgerne som for den kommunale faglighed, er det samme som at påtage sig en revisor-identitet og lægge den politiske rolle på hylden.

Derfor vil i Enhedslisten satse på at udarbejde et mere sammenhængende alternativt oplæg til næste års budgetforhandlinger. Med fokus på kommunens borgere og på kommunens faglige kerneydelser. Det kan du læse mere om her på hjemmesiden i løbet af 2015.

Jens Bundgaard Nielsen