Det ku´ vær´ så godt, men nu…? Nogle tanker omkring Sydhavnen i Aabenraa

Debatten om Sydhavnen og dens skæbne har fyldt en del i avisernes spalter her op til valget. Et flertal i det nuværende byråd ønsker at nedlægge Sydhavnen og gøre det til et industriområde. Men vi er rigtig mange, som synes, at det er synd og skam og et overgreb mod Aabenraa at nedlægge den bynære og rekreative oase, som Sydhavnen er i dag.

Tværtimod vil det være en unik idé at knytte Sydhavn og Gammelhavn sammen, så vi fik et ægte havnemiljø nær bycentrum. Og det ligger lige til højre fod. Det kræver blot, at Ewers flytter til enten Nordhavnen eller til området ude ved Enstedværket. Som alle ved, er Enstedværket under afvikling, så det ville være helt naturligt at koncentrere en industrihavn i det område. Der er gode besejlingsforhold, og der er nem adgang til videre transport med lastvogne.

På den måde kunne Sydhavn og Gammelhavn blive et aktiv for byen, et oplevelsesrum tæt på gågaden og bymidten. Landområdet imellem de to bassiner ville blive et attraktivt og rekreativt område. Bænke, beplantning, små boder og måske en fiskerestaurant, hvor man kunne få fiskefrikadeller og rødspætter og nyde udsigten over havnen. Tænk fx på det miljø, som er omkring havnen i Flensborg og i andre havnebyer, hvor man har gjort havneområderne til en integreret del af det samlede bymiljø.

Set i det perspektiv virker det absurd at nedlægge Sydhavnen for at give mere plads til erhvervsbyggeri, siloer m.v. Vi ødelægger nogle oplagte og naturgivne muligheder, og vi tager noget af det bedste fra Aabenraa. Det er rent ud sagt vanvid og kortsigtet pengetænkning.

Aabenraa er en af Danmarks smukkeste byer, og det skal den blive ved med at være.

Steen Thorborg, en af spidskandidaterne for Enhedslisten til Kommunalvalget 2013